Dressyr och jakt med stående fågelhund

 

Dressyr.

 

Oavsett hundtyp och ras så krävs det dressyr. En stående fågelhund kräver dock mer än de flesta andra. Mängden moment är inte så hemskt många men kraven desto högre. Jag kan inte på rak arm komma på någon hundtyp som har en mer komplex arbetsuppgift. Om vi jämför med en vallhund (som jag inte har någon erfarenhet av) så ska båda dels kunna arbeta självständigt men också kunna stoppas eller dirigeras vid behov. De måste ha vissa egenskaper rent naturligt för att bli effektiva, men också vara dresserbara och samarbetsvilliga. Vallhunden har man uppsikt på medan en stående fågelhund ibland jobbar utom synhåll men den ska ändå kunna styras, kallas in och även hålla kontakt samtidigt som den själv löser själva fågelhanteringen. När man jagar med en stående fågelhund så vet vi heller inte vilka fåglar den stöter på ute i terrängen, det kan även finnas övrigt vilt som den inte ska bry sig om. Den ska ha ett självständigt sök med god reviering och dessutom hålla kontakt med föraren med jämna mellanrum så att man kan hitta hunden när den står utan hjälp av gps pejl eller liknande. Hela jaktformen bygger på en lydig och samarbetsvillig hund så fuska inte med dressyrträningen.

 

Den stående fågelhundens främsta uppgift är givetvis att lokalisera och stå för fågel. Den får inte gå för nära så att fågeln flyger iväg. Står hunden för långt från så löper ofta fågeln iväg. Hur nära hunden kan stå beror dels på vilken typ av fågel är det? Morkulla? Järpe? Ripa? Orre? Tjäder? Tupp eller höna? Hur gammal är fågeln? Vilken årstid är det? Vilka väderleksförhållanden som råder mm. När hunden väl står för fågel ska den på kommando kunna resa fågel så att man kan skjuta. När fågeln flyger ska man få stopp på hunden så att den inte är i vägen när man skjuter eller att den kör upp fler fåglar som kanske skulle kunna bjuda på ett extra läge. När fågeln väl är skjuten ska hunden vid behov kunna apportera men inte förrän den fått kommando.

 

De första kommandon jag lär mina hundar är sitt och hit. Med dessa två kommandon kommer man långt. De första månaderna behövs inte mer än dessa två plus bra och nej samt att den vet sitt namn. Givetvis ska man inte glömma bort den social biten det ser jag som självklart. Börjar också väldigt tidigt med passivitet. Glöm inte heller bort den vanliga hanteringen med kloklippning, titta i munnen känna igenom hunden osv. Om hunden tycker om att bära så uppmuntra den det har man nytta av senare vid inlärningen av apport, plocka bort sådant som du är rädd om istället för att fya hunden.

 

STOPP-STANNA -SITT-LIGG eller vad man nu vill använda för kommando spelar ingen som helst roll bara man får stopp på sin hund. För egen del lär jag hundarna stanna oavsett om jag använder sitt eller stanna. Lär även in ett stoppkommando med visselpipa de gånger de är på långt håll och/eller det blåser kraftigt. Det kan ju även vara bra den dagen man är hes. Eftersom stoppkommandot är så viktigt så kallar jag aldrig någonsin in hunden från sittande. Helt ärligt så har jag aldrig sett någon praktisk användning för det heller. De första fåglarna som jag skjuter för en hund hämtar jag själv, alternativt att någon annan hund får apportera. Allt för att inte skapa en förväntning hos hunden att den ska hämta allt som faller ner eller ännu värre att den börjar rusa redan i skottet- FARLIGT! Även med den gamla hunden så hämtar jag de flesta fåglar själv medan hunden får stanna kvar. Det ligger mycket i uttrycket – det vilar en knallapportör i varje hund! Det bästa är om hunden av ren vana sätter sig vid flog, det kan ge gratischanser om den kommer i fel vind och stöter fågel om hunden då stannar så kanske det ligger kvar fåglar. Som minimikrav så måste man kunna stanna sin hund på kommando.

 

Förutom stanna så lär jag även in inkallning och vändsignal på pipa. Det är dessa tre kommandon som ska kunna användas på långa avstånd.

 

För att öva på samarbetet mellan hunden och mig så kör vi en del linförighet samt fritt följ. Apport kör vi också som en kontaktövning. Gå bakom tycker jag också är ett användbart kommando.

 

Förutom ren dressyrträning så trycker jag hårt på passivitet! En bra hund kopplar av när det blir paus!

 

Glöm inte bort att skotträna hunden! Först ska skott inte betyda någonting. Sen kan man även lära hunden att skott betyder stanna.

 

BOKTIPS

 

Finns många bra böcker som behandlar ämnet jakt med stående fågelhund och dess dressyr. Bla

 

Den stående Fågelhundens ABC & D. Johan B Steen och Erik Wilsson. Har några år på nacken vid det här laget men finns en del bra i den ändå. Framförallt tycker jag de historiska tillbakablickarna är roligt att läsa.

 

Fågelhundar dressyr&jakt stående hundar, spaniel och retriever. Sten Christoffersson. Ska man bara ha en bok om stående fågelhund så ligger denna bra till.

 

Gå gärna en kurs.

Rekommenderar Hundskolan Vision med Mattias Westerlund. Han kan tala om hur man kan/ska träna men också förklara varför. Hur hundarna lär osv. Duktig på att läsa hundarna men framförallt kunna förklara det på ett pedagogiskt sätt. Kurserna är ofta fulltecknade så boka plats i god tid.

hundskolanvision.se/

 

 

 

 

Jakt på skogsfågel.

Som jag ser det.

 

För egen del blir det framförallt jakt i skogen mest beroende på att det är den jakten jag har runt knuten. För stående fågelhund så har jag givetvis fällt ripa, orre och tjäder. Men även järpe och morkulla – ja tom en duva men det är bara vid ett tillfälle jag fällt duva för hund. När de var lovliga så sköt jag även någon enkelbeckasin med, trycker extremt hårt. På våra marker så är det framförallt orre, tjäder och morkulla som jag är ute efter beroende på hur fågeltillgången och föryngringen ser ut så lägger jag fokus på olika fåglar.

 

Orre.

US 5-6

Jagas i början på säsongen. Efter lövfällningen är det i princip kört. En vuxen orrtupp efter lövfällningen är nog det svåraste viltet vi har att tampas med.

 

Tjäder.

US 4-5 möjligtvis US6 på hönor och ungfågel.

Skogens konung. En gammal tjädertupp är klart pulshöjande om ni frågar mig. En riktig utmaning, speciellt om hunden skulle få syn på tuppen när den löper. Bäst är en hund som står på löpa och man kan avancera tyst tillsammans med. Startar oftast i skydd av någon gran eller något annat som förvårar skyttet, startar dessutom gärna på långt håll. Hönor och ungfågel är enklare i mitt tycke då de är mindre benägna att löpa utan litar mer på sitt kamouflage och därför trycker bättre, samma sak med Orre. Då får gärna hunden stå på direktvittring för det blir lättare för mig som förare att veta var fåglarna ligger och därmed underlätta skyttet. Är det kuperat så närma dig aldrig ståndet ovanifrån. Dels syns du bättre mot horisonten, dessutom så startar inte tunga fåglar så gärna i uppförsbacke. Skicka aldrig en oerfaren hund att apportera en skadskjuten tjädertupp.

 

Morkulla.

US 7 möjligtvis US6 eller trapammuntion bly i brist på annat.

Sveriges mest underskattade fågel? Otroligt rolig fågel att jaga med hund. Trycker hårt-extremt hårt. Men ibland kan de bjuda på löpor likt tjäder. Normalt sett så trycker de hårt och har en väldig acceleration. Har maxfart efter bara några få meter?! Ibland startar de nästan rakt upp men många gånger så startar den brant för att plana ut på 1,5-2m höjd kastar tvärt och är straxt skymd. I bästa fall så har man ett läge och då gäller det att ta tillvara det. Bjuder aldrig några öppna fina lägen utan här gäller det att vara vän med sitt gevär. Fina hagel och öppen choke. För egen del brukar jag ha cylinder och kvarts borrning och 26-28gr 7:or. Ska jag bara ut en kortsväng med hunden så blir det gärna morkulla som vi letar efter då jag kan gå direkt från hemmet då. Lite mat i stekpannan men väldigt rolig att jaga. Gott att göra pytt med.

 

Ripa.

US 6-7

Norra Sveriges jaktobjekt nr 1 för stående fågelhund. Har man gott om ripa på marken så är det bara att gratulera. Dalripan trycker bäst av alla hönsfåglar i skogen.

 

Järpe.

US 6-7

Kräver en hund som kan vara tillräckligt försiktig. Har skjutit några för stående fågelhund men i mitt tycke ingen fågel att leta aktivt efter. Svår för hunden, nervös och trycker dåligt. Flyger kort och pladdrar gärna. Nej - järpe jagas bäst som lockjakt utan hund.

 

 

Var jaga?

I början av säsongen så på eller i närheten av myrmark, bäckdrog etc. Ställen som bjuder gott om skydd, insekter men även mat. Om jag är ute efter orre och tjäder så är favoritmarken skogsbeklädd myr, gärna med någon grusås i kanten. Är det väldigt blött i marken så får man leta på torrare mark men det måste finnas mat eller skydd – helst både och.

 

Jagar jag morkulla så letar vi gärna i kanten på någon gammal igenvuxen odling eller utefter någon liten bäck med fuktig mossa och gott om skugga. Man får tänka var man kan finna mask, små skalbaggar osv.

 

 

Vapen:

kal 12, 16 eller 20 spelar inte så stor roll. 12 har givetvis bäst tillgång både på vapen och ammunition. För egen del har jag både kal 12 och 20. Har fällt det mesta - kråka, morkulla, duva, järpe, orre och tjädertupp med båda. Således mest en smaksak. Tolvans stora fördel som jag ser det är att det går att finna ammunition på vilken jaktbutik som helst eller låna av någon kamrat om man glömt skotten hemma. Om en kal 20 ska vara intressant så ska den vara lättare än en tolva. Tyvärr har de allra flesta tjugor som finns hos handlarna korta pipor i stil med 66-68cm vilket gör de svårskjutna för de flesta. Så efter att ha ägt två kortpipiga kal 20 bockar så var lyckan total när jag fann en kal 20 bock med 75cm piplängd, engelskt grepp och en vikt på 2,75kg. En bössa som är tillräckligt lätt för att bära hela dagen ändå är den tillräckligt stabil i svingen samtidigt som den är snabb när det krävs.

 

Välj ett vapen du trivs med, var inte rädd att anpassa kolven. Innan du anpassar kolven så se till att du kan göra en korrekt anläggning som ser lika dan ut gång efter annan. Gå gärna en kurs hos någon utbildad instruktör. Inte som när jag själv började – man fick en bössa i näven och ropade fram duvan. Ibland tog det ibland inte. Jag visste inte varför, vem vet hur många olater jag drog på mig då. Har fått skjuta åtskilliga skott för att råda bukt på dem. Till råga på allt så har det visat sig att jag har alternerande ögondominans vilket innebär att oftast är det höger öga som styr men ibland tar vänsterögat över istället. För att råda bot på det så har jag på hagelbocken monterat ett fiberoptiskt korn typ Easy Hit som bara går att se rakt bakifrån. På sida/sidan så lägger jag bara upp tummen lite grann och skymmer på så vis mynningen för vänsterögat.

 

Ammunition.

Den hagelstorlek jag använder klart mest är 6:or. Perfekt till orre och ripa. Klarar också mindre tjädrar men även järpe och morkulla. Viktigast är att aldrig skjuta på för långa håll. Ska jag jaga morkulla tar jag 7:or och ska jag jaga tjäder blir det gärna 4:or. Vet jag inte vad som bjuds så blir det US 5-6 lite beroende på terräng. Ibland har jag en 4:a i den ena pipan.

 

Skjut gärna på tavla med den tänkta ammunition och se hur de tecknar. Det är viktigt att kolla vilken ammunition som ditt vapen trivs med. Det är dumt att snåla in allt för mycket på den billigaste men mest avgörande komponenten i jakten. Ungefär som att köpa en ny Porsche och sätta på de billigaste däcken man hittar.

 

Övningsskjut mycket! I alla möjliga vinklar och olika hastigheter. Dels för din egen skull och hundens men framförallt är vi skyldiga viltet att skuta så bra som möjligt men även ha omdömet att avstå om läget är för svårt. Håll koll på hunden – vet du inte var hunden står så håll hellre inne med skottet! En gammal hund händer det att jag skjuter på stöt ibland men ALDRIG om hunden går efter. Aldrig låga skott om jag inte har full koll på var hunden befinner sig.

 

Säkerheten främst! Både för ens egen och kamraters skull men även för hunden. Därför ska heller inte geväret osäkras före man ska skjuta. Med övning så går det utmärkt att osäkra i anläggningsrörelsen. Kostar ingen som helst tid heller. Man ska öva på samma sätt som man ska göra i skarpt läge. Därför osäkrar jag Alltid när jag gör anläggning. Tittar på målet, följer det med blicken samtidigt som jag lyfter geväret och osäkrar i en enda mjuk rörelse. Som bonus så har det aldrig heller hänt att jag glömt osäkra geväret när jag ska skjuta under jakt. Vid ett tillfälle fick jag inte fram säkringen då pipväljaren hamnat i mellan läge på min Winchester sida/sida. Har bekanta som i stridens hetta glömt osäkra och febrilt drar i avtryckaren utan att det händer något. När hunden ligger ute i sök går jag oftast med brutet vapen men med ammunition i loppet. Under injagningen av hunden så laddar jag inte förrän hunden står för att inte frestas att skjuta på stöt. Glöm inte bort att skydda din egen hörsel!

 

INTERNET OCH FORUM

 

 

Har skrivit en del inlägg på jaktsidan.se

Finns givetvis även en hel del andra personer som har jakt med fågelhund som sitt största intresse. En hund går träna med gott resultat på olika sätt, välj ett sätt som passar hunden och dig själv. Viktigaste vid all hundträning är tajming och konsekvens.

 

Lite länkar där jag svarat hur jag tränar eller hur jag uppfattar problemet som trådskaparen har och möjlig lösning. Inte för att jag tror mig ha svar på allt men tycker det är roligt om man kan hjälpa någon. Jag har användarnamnet Broder Tuck där.

 

Stoppsignal/ro i upppflog.

www.jaktsidan.se/ipb/topic/49304-stoppsignalro-i-uppflog/#entry828283

 

 

Jaga in hunden på skogsfågel.

www.jaktsidan.se/ipb/topic/48749-jaga-in-hunden-p%C3%A5-skogsf%C3%A5gel/

 

 

Skogsfågeljakt med stående fågelhund för nybörjare

 www.jaktsidan.se/ipb/topic/51790-skogsf%C3%A5geljakt-med-st%C3%A5ende-f%C3%A5gelhund-f%C3%B6r-nyb%C3%B6rjare/#entry879911

 

 

HJÄLP! "Mammig kh Vorsteh" unghund.

www.jaktsidan.se/ipb/topic/48868-hj%C3%A4lp-mammig-kh-vorsteh-unghund/#entry817706

 

 

Kh Vorsteh med dåligt fågelintresse.

www.jaktsidan.se/ipb/topic/49208-kh-vorsteh-med-d%C3%A5ligt-f%C3%A5gelintresse/#entry819844

 

Engelsk setter, min första hund.

www.jaktsidan.se/ipb/topic/53398-engelsk-setter-min-f%C3%B6rsta-hund/#entry928257

 

Setter med för hög fart.

www.jaktsidan.se/ipb/topic/52284-setter-med-f%C3%B6r-h%C3%B6g-fart/#entry891385

 

Inkallningstips

www.jaktsidan.se/ipb/topic/53639-inkallningstips/

 


Jakt över stående fågelhund - youtube

www.jaktsidan.se/ipb/topic/51814-jakt-%C3%B6ver-st%C3%A5ende-f%C3%A5gelhund-youtube/#entry892654

 

 

Pointervalpen Abba (en tråd om vår egen pointertik Borgeflons BS Abba)

www.jaktsidan.se/ipb/topic/53713-pointervalpen-abba/

 

Broder Tucks bravader, bryderier och annat smått och gott (min egen lilla jaktdagbok obs man måste vara inloggad på jaktsidan.se för att kunnna läsa denna.

www.jaktsidan.se/ipb/topic/53653-broder-tucks-bravader-bryderier-och-annat-sm%C3%A5tt-och-gott/

 

YOUTUBE

obs en del av dessa klipp är gamla och/eller innehåller träningsmetoder som jag inte själv tillämpar. Men det finns mycket matnyttigt också.

Den stående fågelhunden - jakten , dressyren

Erik Färnström

www.youtube.com/watch?v=4ttMnHrbqEI

 

Fågeljakt och hagelskytte

Erik Färnström

www.youtube.com/watch?v=AFyf-30wlRU

 

Rudgejakt/ woodcock hunting

jakt på morkulla norsk film. Snyggt filmat!

www.youtube.com/watch?v=7W1Aj997iCI

 

SKYTTEKLIPP

MIKE YARDLEY POSITIVE GUN MOUNT

www.youtube.com/watch?v=xfmFXDnKRmg

 

MIKE YARDLEY POSITIVE CLAY SHOOTING

www.youtube.com/watch?v=YLT-LrT-0Fc

 

MIKE YARDLEYS NATURAL SHOOTING

www.youtube.com/watch?v=2NJp0MWXnNA